Aj vy si ešte pamätáte vtáčie mlieko ako najväčšiu dobrotu z prázdnin u starej mamy? Dnes sa tento recept neteší zďaleka takej obľube ako kedysi. Na trh prišli rôzne iné druhy sladkostí a tak sa tie tradične-netradičné domáce dobroty odsúvajú do úzadia. A nechceli by ste spraviť vašim deťom radosť a ponúknuť im niečo z vašej mladosti?
Tento recept je jednoducho fantastický. Keď vtáčie mlieko ochutnáte a zavriete oči, budete opäť tam, kde ste boli pred rokmi a budete sa cítiť ako Alica v krajine zázrakov. Vtáčie mlieko sa nedá porovnávať s dnešnými tortami a koláčmi. Tie môžu byť akokoľvek famózne, no tradičné domáce vtáčie mlieko je len jedno. Keď vyskúšate tento jednoduchý recept, už nikdy sa vám minulosť nebude zdať minulosťou.
Postup prípravy:
V malom hrnci rozmiešajte 2 balíčky želatíny a 1 šálku mlieka. Umiestnite na miernom ohni šľahajte pokým z mlieka nezačne stúpať para, potom ho ihneď odstráňte z tepla. Pozor! Mlieko nesmie začať vrieť. Hrniec odložte nabok a nechajte zmes chladnúť.
Sklenú formu, alebo pekáč s rozmermi cca 20×30 cm vymažte olejom. Zatiaľ si na stredných otáčkach dobre vymiešajte cukor, kyslú smotanu a šľahačku.
Za stáleho šľahania smotany s cukrom pridávajte pomaly zmes z teplého mlieka a želatíny. Keď sa obe zmesi dobre premiešajú ihneď ich vylejte do sklenej formy. Upravte povrch tak, aby bol rovnomerný, prikryte alobalom alebo fóliou a dajte chladiť.
Kým zmes chladne pripravte si glazúru. V malom hrnci si zmiešajte kakao, cukor a želatínu, zalejte vodou mliekom a šľahajte. Po vyšľahaní umiestnite na mierny oheň a priveďte do varu. Stále miešajte. Zmes by mala ostať konzistentná a hladká. Po odstavení nechajte aspoň hodinu chladnúť.
Po hodine nalejte čokoládovú glazúru na vtáčie mlieko a dajte opäť zachladiť, ideálne na noc. Podávame studené, môžeme dozdobiť ovocím, domácou šľahačkou, alebo bielkami vyšľahanými s cukrom.
A nezabudnite nám dať vedieť, či máte radi vtáčie mlieko aj vy a ako ho pripravujete. Dobrú chuť!
Tieto sandokanové oči u nás na Vianoce nemôžu chýbať ;)
30
porcií
30 minút
príprava
Suroviny
Hmota A:
125 g
CERA - stužený tuk
5 PL
kokosová múka
4 PL
sušené mlieko
3 PL
cukor práškový
Hmota B:
100 g
mleté orechy
50 g
cukor práškový
50 g alebo maslo
hera
alebo rum podľa potreby
rumová esencia
Hmota C:
125 g
CERA - stužený tuk
50 g
kakaový prášok
4 PL
cukor práškový
4 PL
pudingový prášok čokoládový
Postup
Hmota A: Ceru roztopíme a všetko spolu zmiešame. Hmota B: Mäkké maslo a všetky ostatné suroviny spolu zmiešame. Hmota C: Ceru roztopíme a všetky suroviny zmiešame. Plníme do umelohmotných obalov od vajec (môžeme aj od obalov z kinder vajíčka), ktoré sme predtým opláchli studenou vodou. Na spodok dáme lentilku (iná varianta hrozienko máčané v rume), nalejeme hmotu A, potom B a nakoniec C. Necháme poriadne ztuhnúť a vyklopíme.
Nebaví vás už k mäsu dookola pripravovať pečené, varené, či pučené zemiaky? Hľadáte niečo, čo bude trochu netradičné, no použijete domáce suroviny, ktoré máte hneď po ruke? Tento recept na zapečené zemiaky so syrom a cesnakom to myslím si spĺňa na 100%. Pripravte si ich spolu s našim receptom.
Budete potrebovať:
4 zemiaky
1 lyžica olivového oleja
1 strúčik cesnaku (kto má rád, môže aj viac)
1 lyžica nasekanej pažítky
2 lyžice nastrúhaného syru
1 lyžica nastrúhaného parmezánu
soľ a korenie na dochutenie
iné bylinky podľa chuti
Postup:
Najskôr si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Zemiaky si poriadne umyjeme, nešúpeme ich, ale ponecháme v šupke. Vložíme ich do hrnca s vodou a varíme klasicky 15-20 minút.
V miske si medzitým zmiešame olivový olej a cesnak.
Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Položíme naň uvarené zemiaky a pomocou vidličky ich trochu popučíme. Na každý zemiak potom dáme trošku olivového oleja s cesnakom, posypeme soľou a korením, prípadne aj bylinkami.
Na samí koniec pridáme parmezán a strúhaný syr a celé to dáme zapiecť do rúry na 7-10 minút. Ak máte funkciu grilovanie, je to ešte lepšie.
Podávame s mäsom, prípadne s kyslou smotanou alebo kyslou kapustou. Dobrú chuť.
Krémová polievka z červenej šošovice a pečenej papriky
Krémová polievka z červenej šošovice je obľúbenou aj u nás doma. Je mimoriadne lahodná, no sympatie si získala najmä preto, že je iná. Pritom pripraviť ju je neuveriteľne jednoduché.
Tento recept poteší každého, kto hľadá nové a zaujímavé chute. Pečená paprika dodáva polievke tradičné slovanské chute, zatiaľ čo pestrá zmes orientálnych korenín je fantastickým oživením a doplnením známeho s neznámym. Vyskúšate ju aj vy?
Na krémovú polievku budeme potrebovať:
1 ½ šálky červenej šošovice
1 ks červenej papriky
1 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks petržlenu
½ cibule
2 bobkové listy
štipku čierneho korenia
1 strúčik cesnaku
1 ČL rasce
½ ČL koriandra
1 ČL rasce
1 ČL kurkumy
soľ a korenie podľa chuti
1/2 CL sladkej papriky
olej
slnečnicové semiačka
Postup prípravy:
Ošúpeme si cibuľu, nakrájame na drobno a osmažíme na oleji. Keď začne cibuľa hnednúť, pridáme bobkový list, korenie, papriku, koriander, rascu a kurkumu. Koreniny opražíme a necháme uvoľniť arómu. Potom zalejeme cca 6 šálkami vody. Opláchneme šošovicu a pridáme ju k zmesi. Mrkvu, zemiaky a petržlen si nakrájame na menšie kúsky a pridáme do vody. Všetko spolu varíme, kým zelenina nezmäkne. Pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou a korením.
Medzitým ako sa polievka varí si pripravíme pečenú papriku. Rozrežeme ja na polovicu po dĺžke. Zbavíme ju jadierok a položíme na plech potretý olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov až pokým paprika nezmäkne.
Z polievky si vyberiem bobkový list a pomixujeme ju tak, aby vznikol hladký krém.
Na panvici si opražíme slnečnicové semiačka, no dávame pozor, pretože slnečnica veľmi rýchlo zhorí. Opekáme na miernom ohni.
Papriku vyberieme z rúry, nakrájame na tenké pásiky a pridáme do polievky. Servírujeme v miskách, posypané slnečnicovými semiačkami. Prajeme dobrú chuť!
Omeleta je u nás veľmi známa ako forma raňajok. Táto výdatná talianska verzia je skôr vhodnejšia ako obed alebo večera. Táto pochúťka so zemiakmi, špenátom a ricottou určite stojí za vyskúšanie.
Budeme potrebovať:
8 vajíčok
450 g špenátu
200 g špargle
2-3 ks mladej cibule
2 zemiaky
20 g masla
125 g ricotty
Štipka provensálskeho korenia
Soľ a korenie podľa chuti
1 PL olivového oleja
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Následne ich mierne osmažíme na masle.
V druhej panvici si na olivovom oleji osmažíme cibuľu ku ktorej pridáme na hrubo nakrájanú špargľu a špenát. Za občasného miešania necháme na ohni približne 3-5 minút.
K zelenine pridáme zemiaky, soľ a korenie.
V miske vymiešame vajíčka s polovicou ricotty a vylejeme na zeleninu. Na vrch pridáme zvyšnú ricottu a soľ a ponecháme na ohni 3 minúty.
Panvicu vložíme do rúry predhriatej na 180°C a necháme piecť ďalších 10-15 minút.
Pred podávaním posypeme provensálskym korením. Dobrú chuť!
Rezy vtáčie mlieko
Aj vy si ešte pamätáte vtáčie mlieko ako najväčšiu dobrotu z prázdnin u starej mamy? Dnes sa tento recept neteší zďaleka takej obľube ako kedysi. Na trh prišli rôzne iné druhy sladkostí a tak sa tie tradične-netradičné domáce dobroty odsúvajú do úzadia. A nechceli by ste spraviť vašim deťom radosť a ponúknuť im niečo z vašej mladosti?
Tento recept je jednoducho fantastický. Keď vtáčie mlieko ochutnáte a zavriete oči, budete opäť tam, kde ste boli pred rokmi a budete sa cítiť ako Alica v krajine zázrakov. Vtáčie mlieko sa nedá porovnávať s dnešnými tortami a koláčmi. Tie môžu byť akokoľvek famózne, no tradičné domáce vtáčie mlieko je len jedno. Keď vyskúšate tento jednoduchý recept, už nikdy sa vám minulosť nebude zdať minulosťou.
Budeme potrebovať:
2 balíčky želatíny (8 gramovej)
1 šálka mlieka
1 hrnček cukru
450 g kyslej smotany
450 g šľahačkovej smotany
olej, alebo maslo na vymastenie formy
Čokoládová glazúra:
5 PL kakaa
5 ČL cukru
1 balíček želatíny
5 PL mlieka
1 šálka studenej vody
Postup prípravy:
V malom hrnci rozmiešajte 2 balíčky želatíny a 1 šálku mlieka. Umiestnite na miernom ohni šľahajte pokým z mlieka nezačne stúpať para, potom ho ihneď odstráňte z tepla. Pozor! Mlieko nesmie začať vrieť. Hrniec odložte nabok a nechajte zmes chladnúť.
Sklenú formu, alebo pekáč s rozmermi cca 20×30 cm vymažte olejom. Zatiaľ si na stredných otáčkach dobre vymiešajte cukor, kyslú smotanu a šľahačku.
Za stáleho šľahania smotany s cukrom pridávajte pomaly zmes z teplého mlieka a želatíny. Keď sa obe zmesi dobre premiešajú ihneď ich vylejte do sklenej formy. Upravte povrch tak, aby bol rovnomerný, prikryte alobalom alebo fóliou a dajte chladiť.
Kým zmes chladne pripravte si glazúru. V malom hrnci si zmiešajte kakao, cukor a želatínu, zalejte vodou mliekom a šľahajte. Po vyšľahaní umiestnite na mierny oheň a priveďte do varu. Stále miešajte. Zmes by mala ostať konzistentná a hladká. Po odstavení nechajte aspoň hodinu chladnúť.
Po hodine nalejte čokoládovú glazúru na vtáčie mlieko a dajte opäť zachladiť, ideálne na noc. Podávame studené, môžeme dozdobiť ovocím, domácou šľahačkou, alebo bielkami vyšľahanými s cukrom.
A nezabudnite nám dať vedieť, či máte radi vtáčie mlieko aj vy a ako ho pripravujete. Dobrú chuť!
Obsesiu vtáčim mliekom som nikdy nechápal. Zato také Sandokanove oči, to bola iná pochúťka.
pb> sandokanove oci? no ved daj rcpt ;o)
Sandokanove oci 🤡
Tieto sandokanové oči u nás na Vianoce nemôžu chýbať ;)
30
porcií
30 minút
príprava
Suroviny
Hmota A:
125 g
CERA - stužený tuk
5 PL
kokosová múka
4 PL
sušené mlieko
3 PL
cukor práškový
Hmota B:
100 g
mleté orechy
50 g
cukor práškový
50 g alebo maslo
hera
alebo rum podľa potreby
rumová esencia
Hmota C:
125 g
CERA - stužený tuk
50 g
kakaový prášok
4 PL
cukor práškový
4 PL
pudingový prášok čokoládový
Postup
Hmota A: Ceru roztopíme a všetko spolu zmiešame. Hmota B: Mäkké maslo a všetky ostatné suroviny spolu zmiešame. Hmota C: Ceru roztopíme a všetky suroviny zmiešame. Plníme do umelohmotných obalov od vajec (môžeme aj od obalov z kinder vajíčka), ktoré sme predtým opláchli studenou vodou. Na spodok dáme lentilku (iná varianta hrozienko máčané v rume), nalejeme hmotu A, potom B a nakoniec C. Necháme poriadne ztuhnúť a vyklopíme.
genialne, myslel som, ze si vymyslas 🤪
Tieto rozpúšťače zubov nemusím. Ale vždy lepšie ako obsah príspevku.
Hele, nejaký vegetariánsky recept na hlavné jedlo (bez paradajok) by si nemal?
Potratovu tabletku mali dat matke autora príspevku keď ešte bol čas
Zapečené pučené zemiaky so syrom a cesnakom
Nebaví vás už k mäsu dookola pripravovať pečené, varené, či pučené zemiaky? Hľadáte niečo, čo bude trochu netradičné, no použijete domáce suroviny, ktoré máte hneď po ruke? Tento recept na zapečené zemiaky so syrom a cesnakom to myslím si spĺňa na 100%. Pripravte si ich spolu s našim receptom.
Budete potrebovať:
4 zemiaky
1 lyžica olivového oleja
1 strúčik cesnaku (kto má rád, môže aj viac)
1 lyžica nasekanej pažítky
2 lyžice nastrúhaného syru
1 lyžica nastrúhaného parmezánu
soľ a korenie na dochutenie
iné bylinky podľa chuti
Postup:
Najskôr si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Zemiaky si poriadne umyjeme, nešúpeme ich, ale ponecháme v šupke. Vložíme ich do hrnca s vodou a varíme klasicky 15-20 minút.
V miske si medzitým zmiešame olivový olej a cesnak.
Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Položíme naň uvarené zemiaky a pomocou vidličky ich trochu popučíme. Na každý zemiak potom dáme trošku olivového oleja s cesnakom, posypeme soľou a korením, prípadne aj bylinkami.
Na samí koniec pridáme parmezán a strúhaný syr a celé to dáme zapiecť do rúry na 7-10 minút. Ak máte funkciu grilovanie, je to ešte lepšie.
Podávame s mäsom, prípadne s kyslou smotanou alebo kyslou kapustou. Dobrú chuť.
Krémová polievka z červenej šošovice a pečenej papriky
Krémová polievka z červenej šošovice je obľúbenou aj u nás doma. Je mimoriadne lahodná, no sympatie si získala najmä preto, že je iná. Pritom pripraviť ju je neuveriteľne jednoduché.
Tento recept poteší každého, kto hľadá nové a zaujímavé chute. Pečená paprika dodáva polievke tradičné slovanské chute, zatiaľ čo pestrá zmes orientálnych korenín je fantastickým oživením a doplnením známeho s neznámym. Vyskúšate ju aj vy?
Na krémovú polievku budeme potrebovať:
1 ½ šálky červenej šošovice
1 ks červenej papriky
1 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks petržlenu
½ cibule
2 bobkové listy
štipku čierneho korenia
1 strúčik cesnaku
1 ČL rasce
½ ČL koriandra
1 ČL rasce
1 ČL kurkumy
soľ a korenie podľa chuti
1/2 CL sladkej papriky
olej
slnečnicové semiačka
Postup prípravy:
Ošúpeme si cibuľu, nakrájame na drobno a osmažíme na oleji. Keď začne cibuľa hnednúť, pridáme bobkový list, korenie, papriku, koriander, rascu a kurkumu. Koreniny opražíme a necháme uvoľniť arómu. Potom zalejeme cca 6 šálkami vody. Opláchneme šošovicu a pridáme ju k zmesi. Mrkvu, zemiaky a petržlen si nakrájame na menšie kúsky a pridáme do vody. Všetko spolu varíme, kým zelenina nezmäkne. Pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou a korením.
Medzitým ako sa polievka varí si pripravíme pečenú papriku. Rozrežeme ja na polovicu po dĺžke. Zbavíme ju jadierok a položíme na plech potretý olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov až pokým paprika nezmäkne.
Z polievky si vyberiem bobkový list a pomixujeme ju tak, aby vznikol hladký krém.
Na panvici si opražíme slnečnicové semiačka, no dávame pozor, pretože slnečnica veľmi rýchlo zhorí. Opekáme na miernom ohni.
Papriku vyberieme z rúry, nakrájame na tenké pásiky a pridáme do polievky. Servírujeme v miskách, posypané slnečnicovými semiačkami. Prajeme dobrú chuť!
Frittata so špenátom a ricottou
Omeleta je u nás veľmi známa ako forma raňajok. Táto výdatná talianska verzia je skôr vhodnejšia ako obed alebo večera. Táto pochúťka so zemiakmi, špenátom a ricottou určite stojí za vyskúšanie.
Budeme potrebovať:
8 vajíčok
450 g špenátu
200 g špargle
2-3 ks mladej cibule
2 zemiaky
20 g masla
125 g ricotty
Štipka provensálskeho korenia
Soľ a korenie podľa chuti
1 PL olivového oleja
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Následne ich mierne osmažíme na masle.
V druhej panvici si na olivovom oleji osmažíme cibuľu ku ktorej pridáme na hrubo nakrájanú špargľu a špenát. Za občasného miešania necháme na ohni približne 3-5 minút.
K zelenine pridáme zemiaky, soľ a korenie.
V miske vymiešame vajíčka s polovicou ricotty a vylejeme na zeleninu. Na vrch pridáme zvyšnú ricottu a soľ a ponecháme na ohni 3 minúty.
Panvicu vložíme do rúry predhriatej na 180°C a necháme piecť ďalších 10-15 minút.
Pred podávaním posypeme provensálskym korením. Dobrú chuť!
AP> z tohto uz nieco aj vyskladas :)
Jj, výborne, oveľa lepšie. Vďaka. :)