chronozom

XXI | pedant, obchodník s kryptomenami a exvolič Kočnerovej strany SaS

chronozom
alebo zavedieme potratovú tabletku?
 
blackota
blackota | 4.9.2023 17:00

Rezy vtáčie mlieko

Aj vy si ešte pamätáte vtáčie mlieko ako najväčšiu dobrotu z prázdnin u starej mamy? Dnes sa tento recept neteší zďaleka takej obľube ako kedysi. Na trh prišli rôzne iné druhy sladkostí a tak sa tie tradične-netradičné domáce dobroty odsúvajú do úzadia. A nechceli by ste spraviť vašim deťom radosť a ponúknuť im niečo z vašej mladosti?


Tento recept je jednoducho fantastický. Keď vtáčie mlieko ochutnáte a zavriete oči, budete opäť tam, kde ste boli pred rokmi a budete sa cítiť ako Alica v krajine zázrakov. Vtáčie mlieko sa nedá porovnávať s dnešnými tortami a koláčmi. Tie môžu byť akokoľvek famózne, no tradičné domáce vtáčie mlieko je len jedno. Keď vyskúšate tento jednoduchý recept, už nikdy sa vám minulosť nebude zdať minulosťou.

Budeme potrebovať:
2 balíčky želatíny (8 gramovej)

1 šálka mlieka

1 hrnček cukru

450 g kyslej smotany

450 g šľahačkovej smotany

olej, alebo maslo na vymastenie formy

Čokoládová glazúra:
5 PL kakaa

5 ČL cukru

1 balíček želatíny

5 PL mlieka

1 šálka studenej vody


Postup prípravy:
V malom hrnci rozmiešajte 2 balíčky želatíny a 1 šálku mlieka. Umiestnite na miernom ohni šľahajte pokým z mlieka nezačne stúpať para, potom ho ihneď odstráňte z tepla. Pozor! Mlieko nesmie začať vrieť. Hrniec odložte nabok a nechajte zmes chladnúť.

Sklenú formu, alebo pekáč s rozmermi cca 20×30 cm vymažte olejom. Zatiaľ si na stredných otáčkach dobre vymiešajte cukor, kyslú smotanu a šľahačku.

Za stáleho šľahania smotany s cukrom pridávajte pomaly zmes z teplého mlieka a želatíny. Keď sa obe zmesi dobre premiešajú ihneď ich vylejte do sklenej formy. Upravte povrch tak, aby bol rovnomerný, prikryte alobalom alebo fóliou a dajte chladiť.

Kým zmes chladne pripravte si glazúru. V malom hrnci si zmiešajte kakao, cukor a želatínu, zalejte vodou mliekom a šľahajte. Po vyšľahaní umiestnite na mierny oheň a priveďte do varu. Stále miešajte. Zmes by mala ostať konzistentná a hladká. Po odstavení nechajte aspoň hodinu chladnúť.

Po hodine nalejte čokoládovú glazúru na vtáčie mlieko a dajte opäť zachladiť, ideálne na noc. Podávame studené, môžeme dozdobiť ovocím, domácou šľahačkou, alebo bielkami vyšľahanými s cukrom.

A nezabudnite nám dať vedieť, či máte radi vtáčie mlieko aj vy a ako ho pripravujete. Dobrú chuť!


pm
pm | 4.9.2023 17:34

Obsesiu vtáčim mliekom som nikdy nechápal. Zato také Sandokanove oči, to bola iná pochúťka.


blackota
blackota | 4.9.2023 18:20

pb> sandokanove oci? no ved daj rcpt ;o)


blackota
blackota | 4.9.2023 18:26

Sandokanove oci 🤡


Tieto sandokanové oči u nás na Vianoce nemôžu chýbať ;)

30
porcií
30 minút
príprava
Suroviny
Hmota A:
125 g
CERA - stužený tuk
5 PL
kokosová múka
4 PL
sušené mlieko
3 PL
cukor práškový
Hmota B:
100 g
mleté orechy
50 g
cukor práškový
50 g alebo maslo
hera
alebo rum podľa potreby
rumová esencia
Hmota C:
125 g
CERA - stužený tuk
50 g
kakaový prášok
4 PL
cukor práškový
4 PL
pudingový prášok čokoládový

Postup

Hmota A: Ceru roztopíme a všetko spolu zmiešame. Hmota B: Mäkké maslo a všetky ostatné suroviny spolu zmiešame. Hmota C: Ceru roztopíme a všetky suroviny zmiešame. Plníme do umelohmotných obalov od vajec (môžeme aj od obalov z kinder vajíčka), ktoré sme predtým opláchli studenou vodou. Na spodok dáme lentilku (iná varianta hrozienko máčané v rume), nalejeme hmotu A, potom B a nakoniec C. Necháme poriadne ztuhnúť a vyklopíme.


blackota
blackota | 4.9.2023 18:26

genialne, myslel som, ze si vymyslas 🤪


AP
AP | 4.9.2023 19:04

Tieto rozpúšťače zubov nemusím. Ale vždy lepšie ako obsah príspevku.
Hele, nejaký vegetariánsky recept na hlavné jedlo (bez paradajok) by si nemal?


| 4.9.2023 19:36

Potratovu tabletku mali dat matke autora príspevku keď ešte bol čas


blackota
blackota | 5.9.2023 08:46

Zapečené pučené zemiaky so syrom a cesnakom


Nebaví vás už k mäsu dookola pripravovať pečené, varené, či pučené zemiaky? Hľadáte niečo, čo bude trochu netradičné, no použijete domáce suroviny, ktoré máte hneď po ruke? Tento recept na zapečené zemiaky so syrom a cesnakom to myslím si spĺňa na 100%. Pripravte si ich spolu s našim receptom.

Budete potrebovať:
4 zemiaky

1 lyžica olivového oleja

1 strúčik cesnaku (kto má rád, môže aj viac)

1 lyžica nasekanej pažítky

2 lyžice nastrúhaného syru

1 lyžica nastrúhaného parmezánu

soľ a korenie na dochutenie

iné bylinky podľa chuti

Postup:
Najskôr si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Zemiaky si poriadne umyjeme, nešúpeme ich, ale ponecháme v šupke. Vložíme ich do hrnca s vodou a varíme klasicky 15-20 minút.

V miske si medzitým zmiešame olivový olej a cesnak.

Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Položíme naň uvarené zemiaky a pomocou vidličky ich trochu popučíme. Na každý zemiak potom dáme trošku olivového oleja s cesnakom, posypeme soľou a korením, prípadne aj bylinkami.

Na samí koniec pridáme parmezán a strúhaný syr a celé to dáme zapiecť do rúry na 7-10 minút. Ak máte funkciu grilovanie, je to ešte lepšie.

Podávame s mäsom, prípadne s kyslou smotanou alebo kyslou kapustou. Dobrú chuť.


blackota
blackota | 5.9.2023 08:47

Krémová polievka z červenej šošovice a pečenej papriky

Krémová polievka z červenej šošovice je obľúbenou aj u nás doma. Je mimoriadne lahodná, no sympatie si získala najmä preto, že je iná. Pritom pripraviť ju je neuveriteľne jednoduché.

Tento recept poteší každého, kto hľadá nové a zaujímavé chute. Pečená paprika dodáva polievke tradičné slovanské chute, zatiaľ čo pestrá zmes orientálnych korenín je fantastickým oživením a doplnením známeho s neznámym. Vyskúšate ju aj vy?

Na krémovú polievku budeme potrebovať:
1 ½ šálky červenej šošovice

1 ks červenej papriky

1 ks mrkvy

2 ks zemiakov

1 ks petržlenu

½ cibule

2 bobkové listy

štipku čierneho korenia

1 strúčik cesnaku

1 ČL rasce

½ ČL koriandra

1 ČL rasce

1 ČL kurkumy

soľ a korenie podľa chuti

1/2 CL sladkej papriky

olej

slnečnicové semiačka

Postup prípravy:
Ošúpeme si cibuľu, nakrájame na drobno a osmažíme na oleji. Keď začne cibuľa hnednúť, pridáme bobkový list, korenie, papriku, koriander, rascu a kurkumu. Koreniny opražíme a necháme uvoľniť arómu. Potom zalejeme cca 6 šálkami vody. Opláchneme šošovicu a pridáme ju k zmesi. Mrkvu, zemiaky a petržlen si nakrájame na menšie kúsky a pridáme do vody. Všetko spolu varíme, kým zelenina nezmäkne. Pridáme pretlačený cesnak a dochutíme soľou a korením.

Medzitým ako sa polievka varí si pripravíme pečenú papriku. Rozrežeme ja na polovicu po dĺžke. Zbavíme ju jadierok a položíme na plech potretý olejom. Pečieme pri teplote 180 stupňov až pokým paprika nezmäkne.

Z polievky si vyberiem bobkový list a pomixujeme ju tak, aby vznikol hladký krém.

Na panvici si opražíme slnečnicové semiačka, no dávame pozor, pretože slnečnica veľmi rýchlo zhorí. Opekáme na miernom ohni.

Papriku vyberieme z rúry, nakrájame na tenké pásiky a pridáme do polievky. Servírujeme v miskách, posypané slnečnicovými semiačkami. Prajeme dobrú chuť!


blackota
blackota | 5.9.2023 08:47

Frittata so špenátom a ricottou

Omeleta je u nás veľmi známa ako forma raňajok. Táto výdatná talianska verzia je skôr vhodnejšia ako obed alebo večera. Táto pochúťka so zemiakmi, špenátom a ricottou určite stojí za vyskúšanie.

Budeme potrebovať:
8 vajíčok

450 g špenátu

200 g špargle

2-3 ks mladej cibule

2 zemiaky

20 g masla

125 g ricotty

Štipka provensálskeho korenia

Soľ a korenie podľa chuti

1 PL olivového oleja

Postup:
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky. Následne ich mierne osmažíme na masle.

V druhej panvici si na olivovom oleji osmažíme cibuľu ku ktorej pridáme na hrubo nakrájanú špargľu a špenát. Za občasného miešania necháme na ohni približne 3-5 minút.

K zelenine pridáme zemiaky, soľ a korenie.

V miske vymiešame vajíčka s polovicou ricotty a vylejeme na zeleninu. Na vrch pridáme zvyšnú ricottu a soľ a ponecháme na ohni 3 minúty.

Panvicu vložíme do rúry predhriatej na 180°C a necháme piecť ďalších 10-15 minút.

Pred podávaním posypeme provensálskym korením. Dobrú chuť!


blackota
blackota | 5.9.2023 08:50

AP> z tohto uz nieco aj vyskladas :)


AP
AP | 5.9.2023 15:30

Jj, výborne, oveľa lepšie. Vďaka. :)


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
SkryťZatvorit reklamu
loader