Neexistuje nič lepšie ako dobré karamelky. Tie v obchodoch zďaleka nie sú to, čo by mali byť a preto si ich radi vyrábame doma. No nie každý recept vyjde a nie každé karamelky sú naozaj chutné. Dnes vám prinášame hneď dva recepty na vynikajúce domáce karamelky, po ktorých sa budú všetci vaši blízki oblizovať.
Dva recepty, dva rôzne postupy, no dva rovnako chutné, jemné a famózne výsledky. Zatiaľ čo pri prvom recepte budeme použijeme pri príprave na popularite rastúce hí maslo, druhý recept bude tradičnejší a aj po niečo jednoduchší. Poďme na to.
Karamelky z ghee masla
Ghee maslo sa teší veľkej obľube najmä u ľudí, ktorí sa snažia prejsť na zdravšiu stravu, alebo u tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Ak sa nebránite novým veciam, ghee maslo dostať kúpiť bez problémov už aj na Slovensku. Možno vám zachutí a možno nie. Ak by ste si chceli vyrobiť vlastné ghee maslo, skúste sa pozrieť na jeden z našich receptov. www.babskeveci.sk/ghee-maslo-ak-sa-naucite-tento-recept-uz-nikdy-nebudete-pouzivat-iny-tuk/
Na karamelky z ghee masla budeme potrebovať:
200ml ghee masla
150-200g cukru
2PL medu
30g masla
1 balíček vanilkového cukru
Postup:
V malom hrnci si zmiešame všetky ingrediencie, ako posledné pridávame ghee maslo. Povaríme asi 30 minút za stáleho miešania a na miernom ohni. Konzistencia by mala byť pevnejšia a karamel by mal mať jasnú hnedo zlatistú farbu.
Karamel nalejeme do formičiek na ľad, ktoré si pre istotu môžeme zľahka ponatierať rastlinným olejom, alebo rozpusteným maslom.
Formičky s karamelom dáme do mrazničky na cca 30 minút. Po vybratí zľahka vylúpneme a môžeme maškrtiť. Ideálne ku káve a čaju!
Sea Salt Caramels
Klasické karamelky, na aké sme zvyknutí z detstva, nemajú chybu. Sú čertovsky sladučké a chutné a najlepšie je, keď sú ešte aj jemne horkasté. Vtedy sa nám karamel podaril.
Na klasické karamelky budeme potrebovať:
400ml šľahačkovej smotany
400g cukru
40g masla
Postup:
V malom hrnčeku si zmiešame studenú smotanu s cukrom, premiešame a za stáleho miešania varíme na miernom ohni.
Keď začne karamel hustnúť a hnednúť, vypneme plyn a pridáme maslo. Dôkladne premiešame, aby vznikla hladká hmota. Opäť vylejeme do formičiek na ľad, alebo na papier na pečenie a vykrajujeme, alebo režeme na kocky. Komu sa ako páči.
Dáme do chladničky aspoň na hodinu, alebo do mrazničky zhruba na pol hodinu. Vyberieme a môžeme maškrtiť.
Dajte nám vedieť, ako pripravujete karamelky vy a nezabudnite vyskúšať aj náš recept. Stojí za to sa o oň podeliť aj s priateľkami. Dobrú chuť!
Náš tip:
Domáce karamelky sú perfektou alternatívou, keď majú vaše ratolesti narodeniny a nosia do školy kupované cukríky z obchodu. Prekvapte ich kamarátov a pošlite im fantastické domáce karamelky, po ktorých sa budú blizovať až za ušami.
Ak nemáte čas piecť určite tento koláč vyskúšajte. Je veľmi jednoduchý a naviac chutný. Na tento koláč potrebujete len minimum času a všetky suroviny máte väčšinou vždy doma. Postup receptu je naozaj jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Ak tento recept vyskúšate, už nikdy viac iný hľadať nebudete.
Na cesto budete potrebovať:
350 gramov čokoládových sušienok
15 g horkej čokolády
15 g masla
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
6 polievkových lyžíc smotany na šľahanie
Na kokosový krém budete potrebovať:
2 dl smotany na šľahanie
250 g strúhaný kokos
140 g práškového cukru
1 vrecúško vanilínového cukru
Postup:
Sušienky dáme do mixéra a rozmixujeme, postupne pridáme ostatné suroviny, ktoré do cesta potrebujeme. Vznikne nám hustejšia zmes, ktorú si rozdelíme na dve časti.
Na dno formy dáme papier na pečenie, alebo ho vymastíme a vysypeme múkou. Prvú polovicu cesta dáme na dno formy a poriadne utlačíme, uhladíme. Či už rukami alebo veľkou lyžicou.
Následne si pripravíme kokosový krém. Vyšľaháme smotanu, do ktorej postupne pridávame kokos, cukor a taktiež vanilínový cukor. Všetko poriadne premiešame tak, aby vznikla hustá zmes a dáme do chladničky stuhnúť.
Na pripravené cesto navrstvíme kokosový krém. Poriadne krém uhladíme a nanesieme odloženú polovicu cesta. Dbajte na to aby bola kokosová vrstva a aj cesto dobre uhladené. Tento koláč potom ulahodí nie len vášmu žalúdku ale aj oku. Ďalším krokom bude príprava vanilkového krému.
Dáme si uvariť mlieko s cukrom. V menšom množstve mlieka si rozmiešame puding, počkáme kým začne mlieko vrieť a zmes do mlieka vylejeme nalejeme. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť a navrstvíme na koláč.
Poslednou vrstvou bude čokoládová poleva. Jej príprava je naozaj jednoduchá. Čokoládu si necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť, postupne pridáme maslo a čokoládovú pomazánku (nutellu). Všetky ingrediencie poriadne zmiešame až kým nám nevznikne tekutá zmes.
Takto pripravenú polevu potom nalejeme na vanilkový krém, ak chceme, koláč môžeme posypať strúhaným kokosom, necháme v chlade stuhnúť.
Tento koláč je skvelou alternatívou keď nemáte čas ani chuť piecť. Je naozaj vynikajúci, ak máte radi kokos, iný recept už skúšať nebudete.
Sami uvidíte ako bude chutiť nie len vám ale aj vašej rodine. Tento recept taktiež odporúčame ponúknuť aj návšteve. Jeho príprava vám nezaberie veľa času ale chvála od priateľov príde okamžite po ochutnaní tejto skvelej sladkosti. Prajeme vám dobrú chuť.
Domáce karamelky z 3 ingrediencií
Neexistuje nič lepšie ako dobré karamelky. Tie v obchodoch zďaleka nie sú to, čo by mali byť a preto si ich radi vyrábame doma. No nie každý recept vyjde a nie každé karamelky sú naozaj chutné. Dnes vám prinášame hneď dva recepty na vynikajúce domáce karamelky, po ktorých sa budú všetci vaši blízki oblizovať.
Dva recepty, dva rôzne postupy, no dva rovnako chutné, jemné a famózne výsledky. Zatiaľ čo pri prvom recepte budeme použijeme pri príprave na popularite rastúce hí maslo, druhý recept bude tradičnejší a aj po niečo jednoduchší. Poďme na to.
Karamelky z ghee masla
Ghee maslo sa teší veľkej obľube najmä u ľudí, ktorí sa snažia prejsť na zdravšiu stravu, alebo u tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Ak sa nebránite novým veciam, ghee maslo dostať kúpiť bez problémov už aj na Slovensku. Možno vám zachutí a možno nie. Ak by ste si chceli vyrobiť vlastné ghee maslo, skúste sa pozrieť na jeden z našich receptov. www.babskeveci.sk/ghee-maslo-ak-sa-naucite-tento-recept-uz-nikdy-nebudete-pouzivat-iny-tuk/
Na karamelky z ghee masla budeme potrebovať:
200ml ghee masla
150-200g cukru
2PL medu
30g masla
1 balíček vanilkového cukru
Postup:
V malom hrnci si zmiešame všetky ingrediencie, ako posledné pridávame ghee maslo. Povaríme asi 30 minút za stáleho miešania a na miernom ohni. Konzistencia by mala byť pevnejšia a karamel by mal mať jasnú hnedo zlatistú farbu.
Karamel nalejeme do formičiek na ľad, ktoré si pre istotu môžeme zľahka ponatierať rastlinným olejom, alebo rozpusteným maslom.
Formičky s karamelom dáme do mrazničky na cca 30 minút. Po vybratí zľahka vylúpneme a môžeme maškrtiť. Ideálne ku káve a čaju!
Sea Salt Caramels
Klasické karamelky, na aké sme zvyknutí z detstva, nemajú chybu. Sú čertovsky sladučké a chutné a najlepšie je, keď sú ešte aj jemne horkasté. Vtedy sa nám karamel podaril.
Na klasické karamelky budeme potrebovať:
400ml šľahačkovej smotany
400g cukru
40g masla
Postup:
V malom hrnčeku si zmiešame studenú smotanu s cukrom, premiešame a za stáleho miešania varíme na miernom ohni.
Keď začne karamel hustnúť a hnednúť, vypneme plyn a pridáme maslo. Dôkladne premiešame, aby vznikla hladká hmota. Opäť vylejeme do formičiek na ľad, alebo na papier na pečenie a vykrajujeme, alebo režeme na kocky. Komu sa ako páči.
Dáme do chladničky aspoň na hodinu, alebo do mrazničky zhruba na pol hodinu. Vyberieme a môžeme maškrtiť.
Dajte nám vedieť, ako pripravujete karamelky vy a nezabudnite vyskúšať aj náš recept. Stojí za to sa o oň podeliť aj s priateľkami. Dobrú chuť!
Náš tip:
Domáce karamelky sú perfektou alternatívou, keď majú vaše ratolesti narodeniny a nosia do školy kupované cukríky z obchodu. Prekvapte ich kamarátov a pošlite im fantastické domáce karamelky, po ktorých sa budú blizovať až za ušami.
Blacky, netrolluj kryptíka!
Chce nám zvestovať závažné posolstvo, a ty ho zhovädzuješ!
len tak> 😎
Vynikajúci kokosovo-čokoládový koláč bez pečenia
Ak nemáte čas piecť určite tento koláč vyskúšajte. Je veľmi jednoduchý a naviac chutný. Na tento koláč potrebujete len minimum času a všetky suroviny máte väčšinou vždy doma. Postup receptu je naozaj jednoduchý a zvládne ho aj úplný začiatočník. Ak tento recept vyskúšate, už nikdy viac iný hľadať nebudete.
Na cesto budete potrebovať:
350 gramov čokoládových sušienok
15 g horkej čokolády
15 g masla
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
6 polievkových lyžíc smotany na šľahanie
Na kokosový krém budete potrebovať:
2 dl smotany na šľahanie
250 g strúhaný kokos
140 g práškového cukru
1 vrecúško vanilínového cukru
Na vanilkový krém budete potrebovať:
1 balíček vanilkového pudingu
4 lyžice cukru
4 dcl mlieko
Na polevu budete potrebovať:
100 gramov horkej čokolády
1 lyžička masla
1 polievková lyžica čokoládovej nátierky (Nutella)
Postup:
Sušienky dáme do mixéra a rozmixujeme, postupne pridáme ostatné suroviny, ktoré do cesta potrebujeme. Vznikne nám hustejšia zmes, ktorú si rozdelíme na dve časti.
Na dno formy dáme papier na pečenie, alebo ho vymastíme a vysypeme múkou. Prvú polovicu cesta dáme na dno formy a poriadne utlačíme, uhladíme. Či už rukami alebo veľkou lyžicou.
Následne si pripravíme kokosový krém. Vyšľaháme smotanu, do ktorej postupne pridávame kokos, cukor a taktiež vanilínový cukor. Všetko poriadne premiešame tak, aby vznikla hustá zmes a dáme do chladničky stuhnúť.
Na pripravené cesto navrstvíme kokosový krém. Poriadne krém uhladíme a nanesieme odloženú polovicu cesta. Dbajte na to aby bola kokosová vrstva a aj cesto dobre uhladené. Tento koláč potom ulahodí nie len vášmu žalúdku ale aj oku. Ďalším krokom bude príprava vanilkového krému.
Dáme si uvariť mlieko s cukrom. V menšom množstve mlieka si rozmiešame puding, počkáme kým začne mlieko vrieť a zmes do mlieka vylejeme nalejeme. Za stáleho miešania uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť a navrstvíme na koláč.
Poslednou vrstvou bude čokoládová poleva. Jej príprava je naozaj jednoduchá. Čokoládu si necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť, postupne pridáme maslo a čokoládovú pomazánku (nutellu). Všetky ingrediencie poriadne zmiešame až kým nám nevznikne tekutá zmes.
Takto pripravenú polevu potom nalejeme na vanilkový krém, ak chceme, koláč môžeme posypať strúhaným kokosom, necháme v chlade stuhnúť.
Tento koláč je skvelou alternatívou keď nemáte čas ani chuť piecť. Je naozaj vynikajúci, ak máte radi kokos, iný recept už skúšať nebudete.
Sami uvidíte ako bude chutiť nie len vám ale aj vašej rodine. Tento recept taktiež odporúčame ponúknuť aj návšteve. Jeho príprava vám nezaberie veľa času ale chvála od priateľov príde okamžite po ochutnaní tejto skvelej sladkosti. Prajeme vám dobrú chuť.
Len tak | ale Pedalik sa predsa viac uz zhovadzit ani neda... 😏
To posledné pripomína veterníky, nie? Asi iné cesto.
... (zanechávam stopu pre recept)