Variť sa dá aj veľmi jednoducho. Najmä ak máte po ruke sezónnu zeleninu a vedľa v miske vás čaká mleté mäsko. Tento recept sa u nás doma osvedčil a je veľmi obľúbený. Ako prílohu mávame väčšinou pečené zemiaky, no skúšala som aj kyslú nakladanú kapustu. Skvelý srbský recept, z ktorého nám už teraz tečú slinky.
Budeme potrebovať:
800 gramov mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo mix)
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 zemiaky, 1 veľká paradajka, 1 malá fialová cibuľka
pridať môžete aj inú zeleninu ako baklažán, cuketu, mrkvu a pod.
2 lyžice korenia na pečené mäso
čerstvé bylinky ak máte po ruke
100 ml oleja
50 ml vody (ak použijete kapustu, tekvicu, či baklažán, vodu nepridávajte, zelenina ju pustí sama)
soľ
Postup:
K mletému mäsu pridáme najemno nakrájanú cibuľku, koreniny, bylinky a v ruke vypracujeme menšie guľky alebo fašírky. Aby mäsko držalo dobre spolu, pokojne pridajte aj jedno vajíčko. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, paradajky a červenú cibuľu takisto. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a do misy nalejeme olej a vodu.
Prvé vložíme karbonátky, potom zeleninu a znovu karbonátky. Takto vystriedame vrstvy, aby nám vznikla misa podobná ako na obrázku. Misu prekryjeme a necháme piecť cca 1 hodinu. Odkryjeme hornú časť misy a necháme ešte na 30 minút zapiecť. Dobrú chuť.
Guláš je obľúbené jedlo, ktoré má svojich milovníkov po celom Slovensku. Nie každý má však možnosť si ho spraviť originálny v kotlíku. Preto možno oceníte recept na falošný guláš.
Na falošný guláš budeme potrebovať
olej
100 gramov slaniny
2 cibule
1 PL drvenej rasce
10 kusov párok
6 kusov väčších zemiakov
1 PL mletej papriky
1 PL majoránky
4 strúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie
Falošný guláš si pripravíme nasledovne
Slaninu si pokrájame na kocky. Cibuľu taktiež nakrájame na drobno. Na kocky si pokrájame aj párky a zemiaky, jeden odložíme nabok.
Zohrejeme si olej a pridáme slaninu. Keď je zľahka opečená pridáme cibuľu, ktorú posolíme, pridáme korenie, papriku a rascu.
Ku mäkkej cibuli dáme párky a zemiaky. Zalejeme vodou a varíme asi 30 minút.
Po niekoľkých minútach pridáme zemiak, ktorý postrúhame. Takto sa nám guláš zahustí.
Pred koncom varu ešte guláš osolíme, okoreníme a pridáme cesnak s majoránom.
Hippokrates Akbar!
kde sa tam píše o lepších podmienkach pre lekárov? To sú nejaké protesty po pálení koránu
Mäsové guľky so zeleninou z jedného pekáča
Variť sa dá aj veľmi jednoducho. Najmä ak máte po ruke sezónnu zeleninu a vedľa v miske vás čaká mleté mäsko. Tento recept sa u nás doma osvedčil a je veľmi obľúbený. Ako prílohu mávame väčšinou pečené zemiaky, no skúšala som aj kyslú nakladanú kapustu. Skvelý srbský recept, z ktorého nám už teraz tečú slinky.
Budeme potrebovať:
800 gramov mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo mix)
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 zemiaky, 1 veľká paradajka, 1 malá fialová cibuľka
pridať môžete aj inú zeleninu ako baklažán, cuketu, mrkvu a pod.
2 lyžice korenia na pečené mäso
čerstvé bylinky ak máte po ruke
100 ml oleja
50 ml vody (ak použijete kapustu, tekvicu, či baklažán, vodu nepridávajte, zelenina ju pustí sama)
soľ
Postup:
K mletému mäsu pridáme najemno nakrájanú cibuľku, koreniny, bylinky a v ruke vypracujeme menšie guľky alebo fašírky. Aby mäsko držalo dobre spolu, pokojne pridajte aj jedno vajíčko. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, paradajky a červenú cibuľu takisto. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a do misy nalejeme olej a vodu.
Prvé vložíme karbonátky, potom zeleninu a znovu karbonátky. Takto vystriedame vrstvy, aby nám vznikla misa podobná ako na obrázku. Misu prekryjeme a necháme piecť cca 1 hodinu. Odkryjeme hornú časť misy a necháme ešte na 30 minút zapiecť. Dobrú chuť.
Falošný guláš
Guláš je obľúbené jedlo, ktoré má svojich milovníkov po celom Slovensku. Nie každý má však možnosť si ho spraviť originálny v kotlíku. Preto možno oceníte recept na falošný guláš.
Na falošný guláš budeme potrebovať
olej
100 gramov slaniny
2 cibule
1 PL drvenej rasce
10 kusov párok
6 kusov väčších zemiakov
1 PL mletej papriky
1 PL majoránky
4 strúčiky cesnaku
soľ
čierne korenie
Falošný guláš si pripravíme nasledovne
Slaninu si pokrájame na kocky. Cibuľu taktiež nakrájame na drobno. Na kocky si pokrájame aj párky a zemiaky, jeden odložíme nabok.
Zohrejeme si olej a pridáme slaninu. Keď je zľahka opečená pridáme cibuľu, ktorú posolíme, pridáme korenie, papriku a rascu.
Ku mäkkej cibuli dáme párky a zemiaky. Zalejeme vodou a varíme asi 30 minút.
Po niekoľkých minútach pridáme zemiak, ktorý postrúhame. Takto sa nám guláš zahustí.
Pred koncom varu ešte guláš osolíme, okoreníme a pridáme cesnak s majoránom.
Doktori spisali svoje požiadavky ale nik to nevedel po nich prečítať