Stará slovenská múdrosť hovorí: Nešpáraj do hovna, lebo začne smrdieť. A na Igiho a jeho sektu to celkom pasuje. Olajno už nie je relevantný súper ani partner pre nikoho.
Ragú je pokrm zo šťavnatého mäsa, ktoré sa veľmi pomaly a dlho dusí so zeleninou a bylinkami, čím dosiahneme úžasnú, intenzívnu omáčku.
Výhoda ragú je v tom, že po krátkom čase prípravy sa jedlo vlastne robí samo. Hovädzie mäso môžeme použiť zadné, predné alebo krk. Ragú podávame s cestovinami, ryžou, alebo zemiakmi.
Ragú vydrží pár dní v chladničke, alebo ho môžeme zamraziť do zásoby. Tiež sa dá zbytok ragú rozmixovať a máme výbornú mäsovú pašteku.
Suroviny
1200 g hovädzie predné
150 g cibuľa
100 g mrkva
100 g petržlen
100 g zeler
1 strúčik cesnak
2 PL masť bravčová
2 ks list bobkový
1 KL tymián sušený
1 KL rozmarín sušený
3 ks korenie nové celé
80 g pretlak paradajkový - rajčinový
200 ml víno červené
1 l vývar
soľ
korenie čierne mleté
Mäso nakrájame na kúsky 1x1 až 1x2 cm a osušíme, aby sa nám dobre orestovalo.
Pripravíme si základ. Očistíme a nakrájame na drobné kúsky cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen a cesnak. Zeleninu orestujeme na 1 lyžici masti na rozpálenej pánvičke.
K zelenine pridáme korenia a bylinky. Jemne osolíme, koreníme čiernym korením a zarestujeme spolu s paradajkovým pretlakom. Ďalej restujeme za občasného miešania na strednom plameni, kým základ nadobudne zlatavú až hnedastú farbu.
Orestovany základ preložíme do vačšieho pekáča s pokrievkou. Na panvici, kde sa restovala zelenina, rozpustíme ďaľšiu lyžicu masti a panvicu rozpálime na maximum. Vložíme dobre osušené kúsky mäsa, tak, aby každý kúsok mal svoj priestor. Necháme opiecť z každej strany do hneda. Mäso sa tak zatiahne a bude šťavnaté.
Zalejeme vínom a vyškrábeme zo dna panvice všetky pripečeniny, tie dajú omáčke skvelú chuť. Necháme chvíľu prevariť a všetko preložíme do pekáča k už pripravenej zelenine. Premiešame a podlejeme vývarom, tak aby sa nám mäso dusilo. Nesmie teda byť príliš veľa tekutiny a kúsky mäsa by mali vykukovať z omáčky. Ochutnáme a osolíme, okoreníme podľa chuti. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť buď na jemnom plameni na sporáku, alebo v rúre na asi 150 stupňov. Občas kontrolujeme, premiešame, prípadne podlejeme. Dusíme pokiaľ je mäso mäkké, približne 2 hodiny.
Ragú podávame s cestovinami, ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť :)
Nejako som si nevsimol ze by bol niekto ochotny busit do smradlaveho hovna.
:-) Presne, do Matoviča netreba búšiť, ale neumazať sa ním! :-)
Ostávam s predvolebným pozdravom : Čo sa obtrelo o kostol, nevoliť!
Čo sa stalo, pablbe? Kto ti pomohol napísať príspevok po slovensky?
Že vy sa na tom nicku striedate! A dnes má službu ten, čo má až 6 tried ZŠ!
Stará slovenská múdrosť hovorí: Nešpáraj do hovna, lebo začne smrdieť. A na Igiho a jeho sektu to celkom pasuje. Olajno už nie je relevantný súper ani partner pre nikoho.
Hovädzie ragú
Ragú je pokrm zo šťavnatého mäsa, ktoré sa veľmi pomaly a dlho dusí so zeleninou a bylinkami, čím dosiahneme úžasnú, intenzívnu omáčku.
Výhoda ragú je v tom, že po krátkom čase prípravy sa jedlo vlastne robí samo. Hovädzie mäso môžeme použiť zadné, predné alebo krk. Ragú podávame s cestovinami, ryžou, alebo zemiakmi.
Ragú vydrží pár dní v chladničke, alebo ho môžeme zamraziť do zásoby. Tiež sa dá zbytok ragú rozmixovať a máme výbornú mäsovú pašteku.
Suroviny
1200 g hovädzie predné
150 g cibuľa
100 g mrkva
100 g petržlen
100 g zeler
1 strúčik cesnak
2 PL masť bravčová
2 ks list bobkový
1 KL tymián sušený
1 KL rozmarín sušený
3 ks korenie nové celé
80 g pretlak paradajkový - rajčinový
200 ml víno červené
1 l vývar
soľ
korenie čierne mleté
Mäso nakrájame na kúsky 1x1 až 1x2 cm a osušíme, aby sa nám dobre orestovalo.
Pripravíme si základ. Očistíme a nakrájame na drobné kúsky cibuľu, mrkvu, zeler, petržlen a cesnak. Zeleninu orestujeme na 1 lyžici masti na rozpálenej pánvičke.
K zelenine pridáme korenia a bylinky. Jemne osolíme, koreníme čiernym korením a zarestujeme spolu s paradajkovým pretlakom. Ďalej restujeme za občasného miešania na strednom plameni, kým základ nadobudne zlatavú až hnedastú farbu.
Orestovany základ preložíme do vačšieho pekáča s pokrievkou. Na panvici, kde sa restovala zelenina, rozpustíme ďaľšiu lyžicu masti a panvicu rozpálime na maximum. Vložíme dobre osušené kúsky mäsa, tak, aby každý kúsok mal svoj priestor. Necháme opiecť z každej strany do hneda. Mäso sa tak zatiahne a bude šťavnaté.
Zalejeme vínom a vyškrábeme zo dna panvice všetky pripečeniny, tie dajú omáčke skvelú chuť. Necháme chvíľu prevariť a všetko preložíme do pekáča k už pripravenej zelenine. Premiešame a podlejeme vývarom, tak aby sa nám mäso dusilo. Nesmie teda byť príliš veľa tekutiny a kúsky mäsa by mali vykukovať z omáčky. Ochutnáme a osolíme, okoreníme podľa chuti. Zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť buď na jemnom plameni na sporáku, alebo v rúre na asi 150 stupňov. Občas kontrolujeme, premiešame, prípadne podlejeme. Dusíme pokiaľ je mäso mäkké, približne 2 hodiny.
Ragú podávame s cestovinami, ryžou alebo zemiakmi. Dobrú chuť :)
Keď sa do Igora nebúši, začne sa sám plieskať o zem.
tieto manipulativne techniky by mali ucit na skolach, aby na ne ludia neskocili..